Tips over feedback geven

 

In de training ‘Feedback geven en ontvangen’ van de Hilversum Academy leer je hoe je op constructieve wijze feedback kan geven en ontvangen mèt behoud van de relatie. Er wordt veel geoefend met situaties uit jouw dagelijkse praktijk.

 Hieronder alvast enkele belangrijke tips... 




Positieve feedback is ook feedback

 

Mensen denken bij feedback geven vaak aan kritiek leveren. Echter, feedback geven is ook zeggen wat er goed gaat, of wat je waardeert aan de ander. Een compliment is zeer motiverend en bevordert de samenwerking en de onderlinge relatie.

 
Neem eerst even afstand voordat je feedback geeft

 

‘Nu wordt het me teveel en zeg ik er wat van’. Wanneer je vanuit dit gevoel feedback geeft, is de kans groot dat je toon te stevig, of aanvallend overkomt. Door je scherpe toon schiet de ander in de weerstand, of luistert hij niet naar je boodschap. Daarom is het van belang dat je eerst even ‘afstand neemt’ van een situatie of een persoon zodat je op rustige toon je feedback kan geven.

Geef geen persoonsgerichte feedback, maar spreek iemand aan op gedrag

 

Je kunt tegen een collega zeggen ‘dat hij niet collegiaal is’. Of hij zich daarna collegiaal zal gaan opstellen is zeer de vraag. Hij weet namelijk nog niet wat hij verkeerd doet (gedrag) en welke last jij daarvan hebt (negatieve effect van dat gedrag). Je feedback komt beter aan wanneer je concreet bent, bijvoorbeeld: ‘Gisteren en eergisteren heb je mij en Janine om 17.00 uur niet geholpen met het opruimen van de pantry. Je trok je jas aan en ging naar huis. Wij zij nog een kwartier bezig geweest met opruimen, waardoor we onze trein naar huis misten en te laat thuis kwamen voor het eten’.

 
Geef de ander ruimte om te reageren op je feedback

 

Jouw feedback kan een emotie oproepen bij de ander. Dat kan boosheid zijn, teleurstelling, verdediging en zelfs kan iemand ‘dichtklappen’ na je feedback. Wanneer dit aan de orde is, is het van belang de ander de ruimte te geven om dit gevoel te uiten en op deze wijze ‘stoom af te blazen’. Hoe je dit het beste kunt doen, komt uitgebreid aan bod in de training ‘Feedback geven en ontvangen’.

Feedback ontvangen: vraag door tot je de feedback begrijpt

 

Wanneer jij feedback van een ander krijgt, kan het zijn dat de ander bovenstaande tips niet toepast. Met andere woorden, de toon is aanvallend, de feedback is teveel op de persoon en niet op je gedrag gericht en je krijgt geen ruimte om te reageren op de feedback. Toch kan het waardevolle feedback voor je zijn. Daarom is het van belang dat jij rustig probeert te blijven en de ander ‘helpt’ zijn feedback concreet en helder te maken. Dit doe je door dóór te vragen wat hij precies bedoelt, samen te vatten wat je uit zijn opmerkingen begrijpt en zo aan te tonen dat je naar hem luistert en zijn feedback serieus neemt.


COPY Header Pameijer

Feedback tips

5/12
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zij-, boven- en onderkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...